Commodore och Amiga – datorer som förändrade spelvärlden

1980-talet var en tid då många, kanske främst ungdomar, drömde om att äga en egen dator. Det var flera företag som konkurrerade om att bygga den första hemdatorn och på så sätt få grepp om den spirande marknaden, bland andra Atari, Apple och Commodore. Nyheter om datorer för hemmabruk spreds i tidningar och tv-program, men det var få företag som kunde presentera en färdig produkt. Man kämpade med att få ner kostnaderna, och de få datorer som fanns i handeln hade priser som vida översteg vad vanliga konsumenter hade råd med. Men allt detta ändrades när Commodore 64 och Amiga-datorerna gjorde sina intåg i datorvärlden och datorn på allvar flyttade in i hemmen.

Commodore 64

Företaget Commodore startades redan 1954. Till en början reparerade man skrivmaskiner, för att sedan gå över till att tillverka elektroniska räknemaskiner. När konkurrensen från japanska miniräknare så småningom blev alltför hård satsade Commodore istället på att ta fram en persondator. Första framgången nåddes med lanseringen av VIC-20 år 1981, en hemdator som hade ett relativt överkomligt pris.

Den riktiga dundersuccén kom året därpå, när Commodore 64 släpptes. Commodore 64 hade den överlägset bästa grafiken och det bästa ljudet av alla datorer på marknaden. Dessutom hade den gott om minne och kunde kopplas ihop med en vanlig tv. Datorn blev omåttligt populär, mycket tack vare att den såldes i vanliga varuhus. Under den första halvan av 1980-talet stod Commodore 64 för hela 40 procent av den totala datormarknaden. Under tolv år såldes 17 miljoner exemplar över hela världen. En del av dem nådde Sverige och ledde till att svenska ungdomar började att sitta framför datorn och spela spel. De började också att skapa egen grafik och koda egna program. Idag är Commodore 64 förknippad med en stor portion nostalgi.

Minns du spelen till Commodore 64?

  • Winter Games – Spel baserat på de olympiska vinterspelen, utvecklat av Epyx. Släpptes 1986 och var ett tidigt multiplayer-spel.
  • Giana Sisters – Plattformsspel som var starkt inspirerat av Nintendos Super Mario Bros. Time Warp Productions variant byggde på i princip samma banor, där rörmokarna hade bytts ut mot punkiga systrar.
  • Karate+ – IK+ fick pulsen att stiga och fingrarna att värka. Klassiskt karatespel där det gällde att bemästra både slag och sparkar. Utvecklat av System 3.

Amiga

1984 köpte Commodore upp ett företag som hette Hi-Toro. Man var på jakt efter kraftfullare datorer och i köpet ingick rättigheterna till en dator kallad Amiga 1000. Denna modell sålde dock inte särskilt bra, så Commodore beslutade att designa om den och sänka tillverkningskostnaderna. Resultatet blev två modeller, en billig och en lite dyrare. Amiga 500 var den billigare varianten, som tog Europa med storm 1987. Commodores strategi att sälja sina datorer i varuhus och leksaksaffärer fungerade även denna gång, och många köpte den för att spela datorspel. Den dyrare modellen, Amiga 2000, riktade sig mer till företag som sysslade med grafik och videoproduktion. Över hela världen finns idag fortfarande hängivna Amiga-fans, trots att företaget Commodore gick i konkurs 1994. Många aktiva inom dagens spelindustri började nämligen sin karriär med att experimentera med Amiga-datorer.

Några klassiska Amiga-spel

  • Dreams – Flipperspel utvecklat 1992 av svenska Digital Illusions.
  • Lemmings – Plattformsspel där du skulle få lämlar att utföra olika uppdrag: gräva, bygga, blockera. Ett taktiskt och tålamodskrävande spel av DMA design.
  • Settlers – Det klassiska brädspelet i dataspelsform gavs ut av Blue Byte Software första gången 1993.