Vad är Steam?

Datorspel har under de senaste årtiondena vuxit extremt mycket och det finns nu en mängd olika typer av spelkonsoler och spelutgivare som konkurrerar mot varandra. Förr i tiden när man köpte datorspel installerade man spelet genom att köpa en skiva som man satte in i datorn. Numera köper man spel online på olika typer av plattformer. Speltillverkarna väljer att sälja sina spel på olika plattformar, vilket har gjort det enkelt för konsumenter att köpa spelen. En av de plattformar som är mest populära och som säljer flest spel är Steam. Därför kommer denna artikel gå igenom vad Steam är och vilka spel som säljs på plattformen.

Vad är Steam?

Steam är en digital plattform där man som konsument kan köpa en mängd olika typer av spel. Det lanserades år 2003 och ägs av ett företag som heter Valve. I grund och botten startades Steam för att kunna uppdatera de olika spelen på ett effektivt sätt utan att konsumenterna ska behöva köpa nya skivor efter varje uppdatering.

Steam är helt gratis och vem som helst kan ladda ner det online. Detta har bidragit till att Steam är den största plattformen när det kommer till datorspel. Enligt mätningar som gjordes år 2013 så har Steam 75 procent av alla marknadsandelar inom spelplattformar. När det kommer till köp av spel beräknades det år 2017 att 18 procent av alla spel som köptes det året gjordes på Steam.

Counter Strike

Ett av de allra mest populära spelen som någonsin sålts på Steam är Counter Strike. Som konsument kan man köpa alla olika versioner av spelet på Steam, nämligen Counter Strike 1.6, Counter Strike Source och Counter Strike Global Offensive. Dessa spelen är fortfarande extremt populära och det spelas olika typer av mästerskap i dessa varje år.

Counter Strike går ut på att man spelar i två olika lag som har fem lagmedlemmar var. Antingen spelar man som terrorist eller polis. Beroende på om man är terrorist eller polis har man olika uppdrag. Som terrorist ska man antingen spränga en bomb, vilket poliserna ska motverka, eller skydda gisslan, varpå poliserna ska försöka rädda gisslan. Vilket spelsätt som är aktuellt beror på vilken bana man spelar på. Om man vill prova att spela Counter Strike så är det mycket enkelt att ladda ner Steam och köpa spelet.

Playerunknown´s Battlegrounds

Ett annat populärt spel som kan köpas på Steam heter Playerunkown´s Battleground. Detta är också ett skjutspel som har ett helt annat syfte. Som spelare så spelar man oftast ensam, men det går också att spela i mindre lag. Spelet börjar med att man flyger i ett flygplan ovanför en ö tillsammans med en mängd andra spelare. Efter en kort tid så kan man hoppa ur flygplanet med fallskärm och man väljer helt själv när man vill hoppa ut. Därefter hittar man vapen på ön och ska döda alla motspelare. Till slut så blir spelplanen mindre och mindre varpå alltfler spelare dör. Den som är sist kvar som överlevande på spelplanen är vinnaren.