Vad kan du ha i ditt kassaskåp?

Ibland pratar man om att kassaskåpens storhetstid är förbi. Kontantsamhället är nämligen snart ett minne blott och många tillgångar finns istället på olika internettjänster. Samtidigt går det inte att förringa att både företag och privatpersoner kan behöva ett kassaskåp. Det finns nämligen fysiska ägodelar som inte går att spara uppe i ett IT-moln.

Smycken och juveler är två bra exempel på detta. Det verkar som att ädelstenar i största allmänhet aldrig kommer gå ur tiden. Det finns därför ett stort behov av att skydda sina smycken. Man kan nämligen alltid sälja smycken utan kvitton och få kontant betalning.

Man kan också säga att de utgör ett medel för byteshandel när andra vägar är stängda. Kriminella personer kan exempelvis inte gå till banken och sätta in stora summor pengar. Förmodligen undviker de bankinstitutionerna på grund av risken av att bli ertappad.

Privatpersoner som äger dyra smycken är medvetna om stöldrisken. Detta gäller både på gator och torg samt i hemmet. Just hemmet borde som bekant vara en säker plats. Tyvärr förekommer rån i hemmet även i Sverige. Du bör därför vidta förebyggande åtgärder.

Krasst sett skulle man kunna försöka gömma smyckena på finurliga platser. Samtidigt ska man vara medveten om att tjuvarna tenderar att vända upp och ner på hela hemmet när de gör inbrott. Ett kassaskåp som sitter fast i väggen är dock en svår nöt att knäcka, speciellt med tanke på hur lång tid det tar att försöka bryta loss skåpet.

Söker du efter ett kassaskåp?  Flera bra produkter hos https://butikskassa.com/kassaskap

Fler exempel på saker som du kan skydda med ett kassaskåp

  • Alla människor har viktiga dokument som man absolut inte vill förlora. Även här bör det kanske tilläggas att IT-förvaring tar över mer och mer vad gäller just pappersdokument. Faktum är dock att många verksamheter fortfarande håller hårt om riktiga dokument med namnskrifter när man ingår avtal och dylikt.
  • Som privatperson kanske man inte har viktiga affärskontrakt som man vill skydda. Man kan dock ha andra viktiga dokument, exempelvis äktenskapsförord eller testamente. Dessa dokument vill man inte ska komma på villovägar.
  • Andra bra exempel på viktiga dokument är kontrakt och fakturor. Du vill definitivt hålla koll på kontrakten om du exempelvis har beställt ett nytt garage eller ett nytt tak. Dessa dokument är otroligt viktiga om ni hamnar i en konflikt.
  • Du kan också förvara vapen om du köper ett ordentligt kassaskåp med rätt höjd. Detta kanske inte är aktuellt för alla människor. Samtidigt underlättar det om du redan har ett rejält kassaskåp ifall du bestämmer dig för att ta jaktexamen.
  • Vi har redan pratat om att många människor behöver förvara sina smycken och juveler i kassaskåp, men har du tänkt på att detta är en förutsättning för att faktiskt köpa ädelmetaller? 
  • Vi är nog många som någon gång haft intentionen att köpa fysiskt guld. Guld är nämligen ovärderligt om Sverige skulle drabbas av en kris. Dina finansiella tillgångar kommer i detta fall med stor sannolikhet att sjunka. Om du har ett kassaskåp kan du med fördel köpa just guld och förvara det i hemmet. 

Äger du ett företag, eller är du involverad i en idrottsförening? Satsa på bra skåp för omklädningsrum. Detta skapar en bra trygghet för medlemmarna eller medarbetarna.

Du slipper dessutom hantera en eventuell stöld på jobbet. Faktum är att det inte behöver handla om just en stöld, men om något har försvunnit kommer människor att börja misstänka varandra. 

Andra fördelar

Bör du egentligen förvara maten i kassaskåpet? Förmodligen inte. Men vi får inte glömma att vi människor tenderar att ha olika intressen. Om man har utvecklat en egen sås kanske man bör förvara den i kassaskåpet, även om detta är ovanligt.

Poängen är att man upptäcker fördelen med ett kassaskåp först när man har ett. Som vi nämnde tidigare tenderar vi att förvara många tillgångar på nätet. Vi lever i en tid där IT-samhället har tagit över mer och mer. Kryptovalutor och annat erbjuder helt nätbaserade tillgångslösningar.

Vi har dock en annan del av samhället där kassaskåpen fortfarande utmärker sig. Rån i hemmet har ökat under de senaste åren. Bara det är en god anledning till att ha ett kassaskåp. Många värdehandlingar går givetvis att ersätta, exempelvis pass och ID-kort.

Man riskerar dock att bli ID-kapad innan man hinner spärra dessa handlingar. Om tjuvarna kommer över ditt VISA-kort hinner de förmodligen göra en hel del skada innan du hinner vidta åtgärder

Om vi tänker efter så märker vi att vissa saker i hemmet är ovärderliga. Personligen tänker jag på min dator som har massa värdefulla uppgifter. Vissa uppgifter finns visserligen i molnet, men om datorn går förlorad kommer mitt liv bli mer komplicerat. Det handlar alltså inte särskilt mycket om värdet på datorn, snarare om det immateriella värde som inte går att ersätta.

Listan över saker som har ett immateriellt värde för olika människor kan göras lång. 

Vi måste också lyfta att fastighetens värde kommer att öka om du har ett bra kassaskåp. Låt oss säga att du har installerat ett robust skåp i väggen. Detta skulle definitivt utgöra ett säljargument när du bestämmer dig för att sälja fastigheten.

Sammanfattning

Med bra och säkra omklädningsskåp så slipper du tråkiga överraskningar. Detta har vi kunnat konstatera i den här artikeln. Samtidigt ska vi inte överdriva säkerhetsfrågan. De flesta människorna slipper utsättas för inbrott i hemmet.

För företag och idrottsföreningar är dock verkligheten en annan. De måste hela tiden säkerställa att lokalerna är inbrottsskyddade. För företagen kan det dessutom vara ett lagligt krav att skydda känsliga uppgifter. Jag tänker exempelvis på juridiska byråer. 

Idrottsföreningar har sällan konfidentiella uppgifter. De har dock värdefull utrustning som tjuvar ibland försöker komma åt. Ett inbrott kan vara en smärre katastrof för en mindre förening. Det kan innebära att de inte kommer kunna fortsätta verksamheten. Det kan också innebära att man inte kan betala tillbaka de medlemsavgifter som man har fått in.

Slutligen bör det nämnas att statliga myndigheter förmodligen bedriver den verksamhet med mest behov av skydd. Många statliga myndigheter har nämligen väldigt känslig information om landets medborgare. Kommer den informationen i fel händer kan personer utsättas för direkt livsfara.

Ansvarsfrågan är inte heller klarlagd när det gäller dessa institutioner. Om en privatperson blir bestulen i hemmet är det med stor sannolikhet endast denna person med familj som drabbas. Denna person är inte på något sätt ansvarig för att inbrottet har skett.

Representanter för statliga myndigheter kan dock vara direkt ansvariga för att informationen inte har skyddats bättre. Olika myndigheter har olika krav. I slutet av dagen måste dock någon ta ansvar för det inträffade. Detta kan bli en svår uppgift om man inte har följt säkerhetsföreskrifterna.