Inred med spotlights och lampor

Strålkastare och lampor kan användas för att göra ett hus visuellt attraktivt. De ger ljus, men drar också uppmärksamhet till vissa egenskaper i rummet, t.ex. en öppen spis eller ett konstverk. Om du vill att ditt hem ska se speciellt och stilfullt ut ska du köpa några spotlights och lampor och placera dem på rätt ställen:

Det är enkelt att belysa rum med spotlights genom att placera dem på väggar eller tak så att de lyser mot t.ex. en matta eller sängkläder. Strålkastare finns med justerbara huvuden så att du kan rikta dem dit du behöver mest ljus – till exempel mot en stol för att läsa i lugn och ro på kvällen. Se dock till att själva strålkastaren inte kan ses tydligt från alla synvinklar. På lampbutiken Ljusbutik hittar du skenor till spotlights.

Spotlights i badrummet

Strålkastare är också användbara i badrummet. Om du vill belysa badrumsspegeln kan du installera några spotlights på väggarna runtomkring spegeln. På så sätt ser du till att hela rummet är väl upplyst och att minst en spotlight lyser upp ditt ansikte direkt. Det är viktigt att du använder glödlampor som ger ett varmvitt eller gult ljus; det är först då som de får dig att se bra ut!

För att verkligen sätta ett badrum i fokus kan du överväga att installera flera strålkastare ovanför badkaret – det skapar en fantastisk atmosfärisk ljuseffekt! En ännu snyggare variant av den här idén är att installera lampor på glashyllor ovanför badkaret eller på glaspaneler bredvid badkaret; det får det att se ut som om det finns två olika nivåer av belysning i rummet.Se dock till att glödlamporna inte är lätta att nå för barn.

Spotlights i korridorer

Spotlights är också populära i korridorer. Där lägger de t.ex. tonvikten på vackra konstverk eller möbler. Du kan också rikta uppmärksamheten mot taket med spotlights som är fäst direkt i taket; på så sätt kan du skapa en attraktiv ljuseffekt utan att dra alltför mycket uppmärksamhet till något särskilt element i rummet. Det finns spotlights som pekar rakt uppåt, andra i en vinkel, vilket gör dem perfekta för att lyfta fram ett hörn av taket med en intressant form.

Skapa stämning med lampor

Lampor är mindre ljusstarka än spotlights men fungerar nästan lika bra som accentbelysning. Istället för att fokusera ljuset på ett visst objekt belyser lampor större områden så de är särskilt lämplig för att framhäva en särskild vägg eller ett hörn av rummet.

Lampor passar också bra i sovrummen. Om du vill använda dem som läslampor kan du placera dem på sängbord så att ljuskällan inte stör din partners sömn. Alla lampor behöver inte stå på golvet; taklampor är bra alternativ, särskilt om de hänger över sänggaveln. Sänglampor bör placeras så att båda personerna kan använda dem bekvämt utan att behöva anstränga nacken.

Om du vill lyfta fram ett hörn av rummet där båda personerna sitter, använd två bordslampor bredvid varandra som lyser i olika vinklar. Du kan också skapa en attraktiv belysningseffekt på väggen med två lampor som pekar åt olika håll – det ger ett särskilt snyggt rum! Om du har flera personer som regelbundet läser i ditt vardagsrum kan du överväga att placera tre lampor runt soffan; även här bör du rikta dem så att de inte lyser direkt in i någons ögon.

Lampor ser inte bara bra ut utan ger också ett behagligt ljus. De är perfekta för vardagsrummet och sovrummet, men passar också bra i kök och matsal. Om du vill använda dem mot en vägg eller under ett tak ska du se till att de inte sticker ut för mycket, annars förstör de din noggrant utformade inredning. Tänk också på att lampor ofta värms upp när de är på under en längre tid, så om det är möjligt försök att placera dem där det finns lite luftcirkulation runt omkring dem.

Lampans färg är också viktig

Lampor som lyser gult eller orange ser väldigt mysiga ut samtidigt som de ger gott om ljus för läsning eller matlagning – men var försiktig med lackering! Fluorescerande lampor är ljusare men saknar karaktär. halogenlampor ger ett mycket starkt ljus men är ganska dyra. LED-lampor är också ett bra val eftersom de håller länge och inte blir varma. Vissa människor föredrar att ha mer än en typ av lampa i sitt hem så att de kan ge olika ljuseffekter beroende på tillfälle.