Kosttillskott – Bra eller dåligt?

Kosttillskott används ofta av idrottare och bantare. ”Kosttillskott” är en produkt som innehåller en eller flera kostingredienser (t.ex. vitaminer, mineraler, viktiga näringsämnen) för konsumtion (t.ex. kapslar, tabletter). Kostingredienser i dessa produkter omfattar vitaminer, mineraler, örter eller andra botaniska produkter, aminosyror, föreningar som utgör dessa ingredienser, enzymer och andra ämnen, t.ex. hormoner och metaboliter. Kosttillskott kan också innehålla extrakt, koncentrat, beståndsdelar eller fraktioner av växter eller djur. Det sägs att det förbättrar prestationen eller återhämtningen. Ett populärt kosttillskott är nyponkapslar. Du kan hitta mer information om nyponkapslar hos BigHeart.

Vilka kosttillskott bör tas dagligen?

De kosttillskott som vanligtvis rekommenderas att tas dagligen är bland annat vitamin C, vitamin D3, iHerb och Omega-3. C-vitamin eller askorbinsyra, en naturlig form av C-vitamin. Detta vitamin är en källa till flavonoider, bioflavonoider och polyfenoler. Det är en antioxidant som hjälper kroppen att producera kollagen. C-vitamin skyddar också cellerna från skador orsakade av fria radikaler och stärker immunförsvarets funktioner. Detta tillskott förbättrar idrottsprestationer, minskar trötthet och muskelskador efter träning, reglerar järnmetabolismen hos idrottare (järn är nödvändigt för produktion av röda blodkroppar), ökar utnyttjandet av kolhydrater under träning och påskyndar återhämtningen efter uthållighetsevenemang som maraton- eller triathlontävlingar.

Omega-3-fettsyror är viktiga näringsämnen som behövs för en god kroppsfunktion och som misstänks förbättra den kardiovaskulära hälsan genom att sänka triglyceridnivåerna, öka det goda kolesterolet (HDL) och sänker blodtrycket. De bidrar också till att upprätthålla en sund hjärtrytm, hjärnans funktion och ögats hälsa. Omega-3-fettsyror kommer från fiskolja.Det rekommenderas att ta den före sänggåendet för att förbättra depression, ångest och humör.

Är det bra att ta kosttillskott?

Vitaminer har använts som kosttillskott i århundraden eftersom de spelar viktiga roller i kroppen, bland annat genom att reglera ämnesomsättningen, reproduktionen samt andra processer som är involverade i celltillväxten. Numera är det många som konsumerar vitaminer som ersättning för födointag, särskilt de som börjar utöva en intensiv träningsregim eller diet. Idrottare använder dessa produkter för att förbättra prestationen (mentala färdigheter som koncentration), öka energinivåerna (fysisk kondition), minska tröttheten under träningspass, främja en snabbare återhämtning av musklerna efter ett intensivt träningspass eller en tävling och förbättra den atletiska förmågan

Enligt National Institutes of Health är det inte nödvändigt att ta kosttillskott för att få näringsämnen. Det är möjligt för dig att få alla näringsämnen genom att äta en balanserad kost med olika typer av livsmedel. Dessutom kan näringsnivån i vissa fall bli för hög om man tar kosttillskott regelbundet. Detta kan leda till hälsoproblem som hjärt- och kärlsjukdomar och benskörhet eftersom intaget av vitamin A eller kalcium överskrider gränsen varje dag. Det finns till exempel många människor som lider av överdosering av D-vitamin efter att ha tagit för många kosttillskott.

Vilka kosttillskott bör undvikas?

Tillskott som ofta nämns som sådana man bör undvika är järn, magnesium och kalcium. Enligt National Institutes of Health kan dessa kosttillskott i vissa fall orsaka negativa effekter. För det första, eftersom det är svårt för personer med hemokromatos (överdriven absorption av järn) att absorbera tillräckligt med järn enbart genom intag av mat eller kosttillskott, måste de ta läkemedel som kallas kelatbildare tillsammans med specifika livsmedel (t.ex. biff) eller kosttillskott (järn). Under graviditeten kan dessutom överdrivna mängder kalcium orsaka njursten och andra hälsoproblem. Därför rekommenderas gravida kvinnor att inte ta kosttillskotten på egen hand utan att begränsa kalciumintaget till 1 200 milligram per dag.

Är det farligt att ta kosttillskott?

Det finns flera risker med att ta kosttillskott, bland annat allergiska reaktioner, interaktion med mediciner och icke listade ingredienser. Om du till exempel har allergisymtom efter att ha ätit skaldjur bör du vara försiktig när du tar kosttillskott som innehåller krabb- eller räkextrakt eftersom de kan orsaka en allergisk reaktion. Den andra risken är att vissa mediciner interagerar med komponenterna i kosttillskottet. Därför bör man diskutera sin användning av kosttillskott med sin läkare innan man börjar ta dem. Dessutom finns det fall där okända ämnen har upptäckts i kosttillskott trots att de deklarerats som naturliga växtextrakt eller andra ämnen på produktetiketter. Därför är det är viktigt att noggrant granska produktetiketter innan man köper kosttillskott.