IT är ett brett område som innehåller flera moderna branscher. Har du inte någon formell utbildning finns det ändå möjlighet att skaffa ett arbete, så länge du ansöker om instegsjobb eller skaffar olika certifikat som bevisar din kunskap.
På många sätt och vis är Informationsteknik ett framtidsyrke som svenskarna är intresserade av. I denna guide går vi igenom hur du skaffar dig ett jobb, men även vilka roller du kan välja mellan.
1. Bestäm dig vad du vill jobba med
Först och främst är det viktigt att du riktar in dig på ett område du är intresserad av. För att ge dig några exempel kan du ta en titt i punktlistan nedan:
- Programmerare
- Nätverkstekniker
- Systemutvecklare
- Administratör
- Webbutvecklare
Det finns givetvis många andra branscher att arbeta inom, men dessa är de allra största. IT innefattar även titlar som Datasäkerhetsansvarig, Drifttekniker, IT-konsult eller IT-strateg, bara för att nämna några stycken.
2. Studera eller införskaffa dig certifikat
Det viktigaste för arbetsgivarna är din kunskap av branschen. Kan du jobbet behöver du nödvändigtvis inte ha en mångårig utbildning, men förvänta dig ett inträdesprov för att bedöma dina färdigheter.
Har du ingen datorvana sedan tidigare rekommenderas givetvis en utbildning. Det finns en rad med olika skolor att välja från, men YH-utbildningar är väldigt vanliga då tiden du pluggar kan variera från några veckor upp till flera år.
Många som ansöker om IT-jobb är självlärda teknikintresserade människor, och då kan det vara lämpligare med certifikat via Microsoft eller Google. Under tiden kan det även passa med jobb som säljare inom IT-branschen.
3. Ignorera myterna
Det finns en rad med fördomar förknippade med IT-jobb. Den mest kända är förmodligen att IT är ett område som är mansdominerad, men detta stämmer inte längre. En annan är att arbetet endast har att göra med datorer, en ytterligare myt som inte är sann. Förvisso krävs ofta en dator för jobbet, men som anställd behöver du även vara kreativ, lösningsorienterad och bra på att uttrycka dig.
Snittlönen är dessutom relativt hög efter några år inom yrket. Enligt SACO är medianlönen 32 000 kr för nyexaminerade, något som sedan stiger till 44 500 kr efter 6-10 år.