Mjukvara

Nya InDesign imponerar
En av de större nyheterna för denna nya version av InDesign är förbättringen av verktyget epub. En funktion som nu öppnar upp en helt ny marknad för fler författare. Utöver detta har man även lagt fokus på att förbättra många av de redan existerande grundfunktionerna som kommer att underlätta i ditt arbete.

Det har gått ett tag sen Adobe introducerade den nya prenumerationsmodellen med Creative Cloud och än så länge verkar formatet vara en perfekt lösning för kunderna. Vi som prenumererar får nu tillgång till varje ny uppdatering som släppts. Det ser ut som att företaget satsar på att förbättra användbarheten av programmen, istället för att lägga ner tid på att utveckla nya funktioner som ska locka nya kunder. Det gillar vi starkt.

Varsam formatering av både text och bilder
Som det såg ut innan så flödade de flesta epub-böckerna om automatiskt på vilken enhet som helst. Här krävdes det verkligen en varsam formatering av både text och bilder, vilket är nästintill omöjligt i de fall där designen var minst lika viktig som innehållet, till exempel i reseguider. I InDesign CC 2014 har man löst problemet genom den nya exportfunktionen. Genom den får du möjlighet till att exportera utvalda dokument till ”Fixed layout epub”-formatet. En fil som inte flödar om. Det är precis som att skapa en PDF-fil. Inga konstigheter alls när det kommer till anpassning till layout etc. Det nya formatet låser din design så att detaljer som typsnitt inte kan ändras av läsaren. Däremot kan läsaren fortfarande kolla upp definitioner av ord och kopiera text. Vi ser allt detta som en väldigt bra kompromiss.

Det bakomliggande formatet för epub är just html, och Adobes utvecklare har ägnat lång tid åt att få programmet att omvandla sidor till html-formatet. Som resultat har vi fått se att exportrutan för epub är i en enklare form än tidigare med likheter till PDF-exportfunktionen, sen har man även lagt till några nya metadatafält.

Några andra förbättringar som vi kunde glädjas över var färgrutorna och flyttningen av kolumner och rader. Färgrutor går nu att gruppera i mappar och om Kuler används för att få upp en färguppsättning från en viss bild läggs dessa färger till i en helt ny mapp utan att du behöver göra något extra. När det gäller rader och kolumner så flyttas de enkelt genom att du pekar, klickar och sedan dras objektet över till en ny position. Nyheten för Qr-koder är att när data slås samman genereras en kod automatiskt. Alltså när en textfil importeras får du avgöra om en kod ska skapas när ett specifikt fält hamnar i en viss ram.

Något som verkligen är till stor hjälp när du söker efter något specifikt i ett dokument är sökfunktionen. Den kan nu både söka framåt och bakåt. Om du råkat bläddra för långt i en sökning som generat flera likartade resultat är det enkelt att ta sig tillbaks till början.

Stora tekniska förbättringar av Adobe!
Bland de mer tekniska förbättringarna märker vi att Adobe bland annat sett till så att InDesign automatiskt konverterar dokument PDF-format när de skrivs ut. Dessutom så har InDesign inte längre bara stöd för Apples retinaskärmar utan nu gäller även detta Windowsversionen.

Som du snart kommer märka så ersätter inte InDesign CC 2014 den förra versionen. I stället sparas filer i nya mappar på hårddisken samtidigt som den äldre versionen ligger kvar i sina egna mappar. Förr när det lanserades nya uppdateringar skrevs alltid den nya versionen över den äldre. Men nu har man tänkt om. Riktigt skönt att kunna spara den gamla versionen när ett skript eller något annat fel kan uppstå. Kommer även väl tillhands när du arbetar med ett dokument med en person som bara har den äldre versionen av programmet. Om du nu av någon anledning skulle ta bort det gamla programmet så går det bra att ladda ner det igen från hemsidan.

Enkel installering av uppdateringarna
Vid installering av den nya versionen söker programmet igenom din hårddisk och molnet för att se om det finns en äldre version. Därefter får du tillfälle till att migrera de nya inställningarna och förändringarna så att du kan fortsatta arbeta som vanligt.

Allt som allt kan vi säga att vi är väldigt nöjda med denna version av InDesign. Man har verkligen sett till att förbättra de vanligast förekommande funktionerna som många användare kommer att glädjas över. Dessutom så underlättar den nya funktionen för fastställd layout en hel del i konverteringen av InDesign-dokument till e-böcker.